Pelspleje / Unghunde pels

Unghunde pels



Pludselig, bedst som man troede alt åndede fred og idyl, er den der!
Den første rigtige genstridige filt. Typisk bag øret, bag forbenet op mod brystkassen, på maven eller på poten. Hunden er nu 7-8 måneder.

Det er indledningen på den periode, jeg ynder at kalde katastrofealderen.
Det er i den periode, hunden langsomt, men sikkert afstøder den bløde vattede hvalpepels samtidig med at voksenpelsen, som dels består af lange relativt grove dækhår og en finere underpels gror frem.
Dette mix mellem ny og gammel pels får pelsen til at filtre, og pelsen til at suge alt til sig lige fra snavs og skidt til blade, småkviste , græsfrø, sandkorn mv.

Katastrofealderen varer til hunden er omkring 2 – 2½ år gammel, lidt afhængig af pelstypen.
I den periode er du nødt til at ordne pelsen regelmæssigt og gå grundigt til værks, ellers løber ”projekt langhårshund” ganske enkelt af sporet for dig.
Når du synes, det er allerværst, så husk på, at der trods alt kun er tale om en overgangsperiode, og at voksenpelsen er meget nemmere at holde.
At det går den rigtige vej, kan du se den dag, hvor du finder de første nye glatte og skinnende voksenhår på skulderpartiet.
Dernæst dukker de op i pelsen foran haleroden og bag på lårene, mens det midterste stykke på ryggen længe kan være noget vattet og uldent at se på.
Sorte hunde får ofte et lidt brunligt skær i pelsen i denne periode.

Fra at have bruge ½ time til 3 kvarter på pelsen ugentligt, skal du nu regne med at bruge 2-3 timer hver uge, fordelt på 2 timer den ene uge og 3 timer den anden uge,
hvis du vil have en rimelig pæn pels på hunden.
Hvis du har gjort dit forarbejde i hvalpeperioden grundigt, har en vis portion vilje og stædighed og følger opskriften i hvalp
kommer både du og hunden helskindet og –pelset gennem katastrofealderen.
Opskriften er i og for sig enkel. Du skal finde en rutine, som sikrer, at du hele tiden er ét skridt foran filtrene eller som minimum får dem væk, inden de udvikler sig til faste hårde filtlignende kager.

Prøv så vidt muligt at få etableret en fast 14 dages rytme, hvor du afsætter 2 timer den ene uge og 3 timer den anden 
Beslut dig for at ordne pels på en bestemt ugedag.
Ellers har man det med liiiige at udskyde det til i morgen, i overmorgen eller til week-enden. Sådan er vi mennesker jo – nogen af os i hvert fald. Der er bare det med filtre – de forsvinder med garanti ikke af sig selv,
tværimod formerer de sig, så de to små og nemme, du mærkede i dag næsten med sikkerhed er blevet til mindst fire, måske til 10 i morgen eller i overmorgen og et par af dem,
er, guderne må vide hvordan, blevet til et par totalt massive filtkager. Og skal du først igennem dem, så taler vi ikke om 2-3 timer, næh så er det snarere 6-7 timer…..

Lad være med at børste og rede hund hver dag – eller med at dele pelsarbejdet op, så du børster én fjerdedel om mandagen, én om tirsdagen, én om onsdagen osv. osv.
Min erfaring er, at dem, der børster og reder hver dag, næsten altid børster for overfladisk og ikke kommer ordentlig i bund og at dem, der deler arbejdet op, løber sur i stort set altid at børste pels.

Hvis du tager udgangspunkt i mit forslag om en 14-dages rytme,
så start i uge 1 med at børste og rede hunden igennem  fra A til Z, sådan at der med garanti ikke er den mindste lille fnuller tilbage i pelsen.
Samme dag, senest dagen efter, giver du giver hunden et bad,og føntørrer den samtidig med, at du endnu engang børster og reder den grundigt igennem.
Om bad og føntørring –  Check midt på ugen, om der er kommet filtre og red dem ud.
En uge efter du havde hunden i bad, børster og reder du den så grundigt igennem for ugen efter på ny at tage den i bad, føntørre og børste/rede. Se skemaet nedenfor 

14 dages rytme, som med garanti holder hunden næsten 100 pct.  filterfri

Lørdag/søndag/onsdag er blot brugt til at illustrere intervallet. Hvilke ugedage, der passer bedst i dit program, vælger du naturligvis selv

Uge 1 (lørdag)
Søndag
Onsdag
Red og børst til hunden er filterfri
Vask, føntør og børst/red
Check for og fjern evt. filtre
Uge 2 (lørdag)
 
Onsdag
Børste og rede
 
Check for og fjern evt. filtre
Uge 3 (lørdag)
 
Onsdag
Red og børst til hunden er filterfri
 Vask, føntør og børst/red
Check for og fjern evt. filtre        
Uge 4 (lørdag)
 
Onsdag
Børste og rede
 
Check for og fjern evt. filtre        
Overholder du denne rytme helt og aldeles, kan jeg garantere jeg, at du slipper for at stå med en totalt filtret hund, som du slet ikke kan se, hvor du skal starte eller slutte på.
Der er en gammel skrøne, at hunde ikke kan tåle at blive vasket hver 14. dag.

Den ugentlige gennembørstning

Den grundige børstning, som du skal igennem én gang om ugen, klarer du nemmest som beskrevet nedenfor:

Læg hunden ned på et skridsikkert, men blødt og behageligt underlag.
Hunden skal ligge ned nogle timer og ligesom vi mennesker, synes hunde også bedst om at ligge behageligt, og de er klart mere samarbejdsvillige, hvis de ligger godt.

Start med det nederste bagben og drej evt. hunden, så du har rumpen næsten vendt helt hen mod dig.
Løft pelsen op med hænderne, spray ganske let med en blanding af pelsolie/vand blanding og børst derefter i små etaper i den retning, pelsen gror.
Hold igen med den modsatte hånd og børst en skilning frem i bredden, så du hele tiden ved, hvor det er du arbejder.
Har du svært ved at holde skilningen, så brug evt. en strikkepind til at lave skilningen med.
Børst kun en par cm opad ad gangen, så du er helt sikker på, du kommer helt igennem pelsen og helt ind til hundens hud.
Børst til du kan høre, at børsten glider let og ubesværet gennem pelsen. Tag så kammen og red det område, du netop har børstet, grundigt igennem – helt ned til huden.

Når du møder en filter, så del den op i en antal mindre filtre med fingrene, neglene, evt. med spidsen af kammen.
Filten åbnes nemmest indefra og udefter. Er den meget massiv, sprayer du lidt pelsolie eller balsam ind i filten og lade det sidde et øjeblik, inden du igen forsøger at åbne den.
Når filten er delt op, børster og reder du, til du er helt sikker på, at hele filten er væk.
Slut af med at rede området grundigt igennem et par gange for at være helt sikker på, at der ikke sidder bare en lillebitte fnuller tilbage.
Gør der det, kan du være evig forvisset om, at pelsen filtrer til omkring denne fnuller i løbet af ganske få dage og så er du jo lige vidt.

Du og hunden er nu nået helskindet igennem de første par cm bag på hunden.
Arbejd dig nu igennem hele indersiden af det nederste bagben, idet du hele tiden sørger for at holde en skilning og kun tage 1-2 cm for ad gangen.
Vær særlig opmærksom på poterne. Her kommer der ofte filtre mellem tæerne og af og til også mellem selve trædepoterne - især hvis det har været fugtigt i vejret.
De fleste tibetanere er kildne og ømskindede på poterne, hvor huden er ganske tynd.

Når du er færdig med det nederste bagben, går du videre på ydersiden af det øverste bagben.
Og igen – jeg beklager  gentagelsen, men det kan ikke siges for tit - husk at løfte pelsen op med hænderne, spray ganske let, hold skilningen og tag kun 1-2 cm for ad gangen.
Og husk at børste lige til børsten glider lydløst gennem pelsen . Først derefter bruger du kammen.

Stribe for stribe arbejder du dig opover det øverste bagben. Gå herfra videre til maven og spray, børst og red på samme vis her.
Vær ekstra opmærksom på lyskeregionen, dvs. området mellem bagbenene og maven, hvor der ofte dannes filtre.
Gå videre fra maven så højt op på ryggen du kan komme. Når du når til skuldrene, stopper du op og tager det nederste forben .
Vær også her ekstra omhyggelig med poterne og med overgangen mellem forbenet og maven.
Videre med det øverste forben til du er på højde med det nederste af maven, dvs. vent lidt med skulderpartiet.

Nu kommer turen til forbrystet, som har tendens til at filtre meget og som samtidig er lidt svært at komme til.
Drej hunden lidt om mod dig og forsøg at få den til at blotte halsområdet, dvs. til at ligge med hovedet så langt fremad og opover, at halsregionen bliver strakt helt ud.
Så kan du bedre komme ordentligt til.
Start så vidt muligt helt nede ved bordkanten og brug igen hele tiden venstre hånd til hele tiden at holde den pels, du ikke har været igennem væk fra det område, du er i gang med.
Børst og red videre fra forbrystet og op mod hundens hage og brug evt. en fintandet kam til  selve hageskægget og til forkanten af ørerne, hvor der kan sidde lidt madrester og andre herligheder tilbage.

Forsæt med børste og den almindelige kam og tag nu skuldrene, gå videre op over den øverste del af halsen og op mod ørerne.
Vær særlig omhyggelig med området bag ørerne og selve ørekanten af ørerne. Her dannes der ofte filtre.
Vend øret om, så du også får det børstet og redt på indersiden. Og benyt lejligheden til at fjerne evt. hår inde i selve øret ved at tage fat i de fine hår med tommel og pegefinger og rykke hurtigt til.
Slut af med at børste og rede området omkring øjnene og oven på selve hovedet.

Så lang, så godt!
Vend nu hunden om og gentag hele processen på den anden side.
Man er nu nået mere end halvvejs og kan være tilbøjelig til at jappe lidt og til at bruge kammen lidt vel rigeligt.
Skift evt. fra gang til gang med hvilken side, du begynder på.

Når du har været igennem hele pelsen, slutter du af med at få hunden op at stå.
Børst og  red det øverste af ryggen og halen. Sørg for at bruge kammen så lidt som muligt på halen.
Dels er huden tynd her, dels skal du passe godt på de lange og flotte halehår.
Slut af med med at børste hele pelsen på plads, kald på hele familien, så de kan beundre værket og rose hunden.
Og giv så ellers din rare og tålmodige hund et kys på næsen og en godbid. Så er det ikke så slemt at skulle ligge stille næste gang.

Børstning i forbindelse med badning

Som tidligere nævnt er det en utrolig hjælp til selvhjælp, hvis du hver anden uge bader og føntørrer hunden, inden du børster den. .

Nogle foretrækker at børste og rede hunden inden badet, men hvis hunden stort set er filterfri - og det er den, hvis du har fulgt opskriften ovenfor – kan du vaske først og dernæst føntørre og børste hunden bagefter.
 Føntør først det område, du skal børste i næsten tørt (sådan ca. 75 pct. tørt), børst og red som sædvanlig, føntør helt tørt og red lige igennem en sidste gang.
Arbejd dig igennem hele hunden på den måde.

Du vil hurtigt opdage, at det er nemmere at arbejde med en nybadet end med en tør pels, især hvis du ikke har sparet på balsammen, da du vaskede hunden.
Pelsen er ganske enkelt mere elastisk og evt.småfiltre nemmere at åbne.
Børste og kam glider også langt nemmere igennem en halvfugtig smidig pels end gennem en tør, lidt halvnusset pels.

Nogle mere generelle tips og kommentarer

Få din opdrætter til at vise dig, hvordan hun/han ordner pels på sine hunde.
Du fik sikkert lidt grundlæggende at vide, da du i sin tid købte hunden, men på det tidspunkt var der så meget andet at huske, at du som de fleste andre, sikkert ikke fik det hele med.
Det er ikke nogen skam at spørge igen og en god opdrætter vil være mere end glad for at vise dig, hvordan man gør.
( Men det er vigtigt at spørge/kontakte sin opdrætter, da han/hun ikke kan vide om i har problemer med at holde pelsen)
 
Det er ingen skam at hunden er filtret, men det er skammeligt ikke at gøre noget ved det! 
Er det gået helt i filt, så kontakt en hundefrisør, betal hvad det koster at få hunden filterfri og start så forfra efter denne opskrift  
 
Undgå så vidt muligt at gå med hunden i  krat og granskov eller i højt græs med græsfrø – eller børst i hvert fald lige pelsen over, når I kommer hjem fra tur.
Ellers kan du være stensikker på, at der næste dag har dannet sig filtre omkring dem.
 
Har du hunden med på stranden, skal du også være obs på sandkorn, som er virkelig filterdannende. Red også her pelsen igennem.
 
Våde vinterpoter filtrer nem. Skyl poterne når I kommer hjem fra tur og hav evt. en kande med en blanding af vand og balsam stående, som du kan dyppe poterne i.
Tryk vandet/balsamen ud og brug et håndklæde til at suge fugtigheden ud med. Men lad være med at frottere/gnubbe pelsen tør.
 
Unghunde kan udvikle en meget voldsom og meget massiv underpels, især hvis de er meget ude.
 Bliver det for meget for dig, kan du tynde underpelse lidt
Tag  ikke for meget underpels af. Så bliver overpelsen for luftig og filtrer mere.
 
Studs evt. pelsen under maven en smule. Det ses ikke, hvis du nøjes med at studse den del, der sidder inde mellem de to rækker brystvorter.
 
Unge ivrige hanhunde kommer ofte til at tisse på pelsen.
Spray lidt fortyndet pelsolie på pelsen, der hvor han rammer.
Kan også med fordel bruges under rumpen. Så hænger afføringen ikke fast.
 
Bad aldrig en godt filtret hund. Det bliver til en massiv filtklump!
Kattrup | Bakkeager 26 3200 Græsted, Bretagnevej 11 3100 Hornbæk - Danmark | Tlf.: +4522539274 | lepadianshvalpe@gmail.com