Pelspleje / hvalpepels

hvalpepels

 

Hvad er det så, der skal til for at få pelsarbejdet til at glide? Jo, for det første handler det jo om at vænne hvalpen til pelsplejen.

Min egen erfaring siger mig, at man skal starte så snart hvalpen kommer hjem,
stille og roligt skal hvalpen vænnes til at blive børstet, jeg kan anbefale at gør det til en hyggestund,
jeg gør det om aften når hvalpen er træt, ofte er det i sofaen hvor hvalpen sover og nyder at blive børstet blidt, efter et stykke tid har hvalpen vænnet sig til at blive børstet,

Så er det næste skridt,
Den skal nu vænnes til at være på et bordet  gerne med et tæppe som er skridsikkert og blive nusset, med en med en børste/kam  – her er det også godt, når den er lidt halvtrætte.
Hvalpen skal også vænnes til lyden og fornemmelsen af at blive blæst på med en føntørrer.
Det sidste gør jeg ganske enkelt ved at lade føntørreren køre og så hen ad vejen lade luftstrømmen strejfe hvalpen samtidig med at jeg med stemmen signalerer sjov og ballade og dermed ”ingen fare”.

Grunden til at jeg ikke anbefaler andet og mere end dette i starten er, at de helt unge hvalpe har alt for meget krudt i rumpen til at forholde sig i ro i længere tid og hvis man sætter hårdt mod hårdt og insisterer på,
at en helt ung hvalp skal ligge ned i længere tid, ja så er det med hunde som med mennesker – så bliver man stædig og vil slet ikke samarbejde.

Når hvalpen skal have sit første bad. Jeg venter til den er halvtræt og sørger for, at alt er gjort klart i badeværelset – shampooen blandet op med lunkent vand, lune håndklæder lagt frem,
bordet redt op med det skridsikre tæppe og føntørreren, børsten og kammen er lagt frem.

Selve badet kan være en chokerende oplevelse, men de fleste hvalpe tager det forbavsende afslappet,
hvis man sørger for at vandtemperaturen er behagelig.– temperaturen skal være en anelse lavere end din hudtemperatur for at være behagelig for hunden.
Brug en blød langsom vandstråle og start med at skylle hunden  helt igennem.
Derefter masserer du shampooblandingen godt ind i pelsen – stryg hårene på hovedet bagover og væk fra øjnene og løft hovedet lidt opad, når du vasker det, så du undgår, den får shampoo i øjnene. får at undgå,
der kommer vand ned i øregangen, trykker jeg ørerne ind mod hovedet, når jeg vasker i det område. Når du er færdig med shampooen, skyller du den fuldstændig ud af pelsen.
Tal  stille og roligt til hvalpen og send på den måde  signal om, at det rart og hyggeligt. Din ro og sikkerhed vil smitte af på hunden.
Når du har skyllet shampooen ud, skal du massere en god balsam ind i pelsen – helt ind i huden. balsamen er vitterlig en nødvendighed, hvis du vil undgå at pelsen bliver tør og statisk.
Og så gør balsamen pelsen meget nemmere at rede ud. Balsamen skyller man også helt ud af pelsen.

Vil man gøre pelsplejen så nem for sig selv som muligt, så er det imidlertid en rigtig god idé at bade hunden ca. hver 14. dag eller mindst hver 3. uge.
En ren hundepels filtrer nemlig langt mindre end en snavset,
hunden lugter mindre og den tid man bruger på pelsplejen er ganske enkelt samlet set mindre, hvis man vasker hunden ofte end hvis  man ikke gør.

Når man er færdig med badet, lader man hvalpen ryste godt og grundigt.
Det plejer at gå helt af sig selv og som regel så grundigt, at både badeværelset og én selv er drivende vådt.
for at undgå det lægger jeg et håndklæde over hvalpen og trykker vandet ud af pelsen med et godt brugt håndklæde (suger bedre end nye).
Læg godt med håndklæder ud på gulvet og giv evt. hunden et tyggeben, som den kan ligge og gumle i 5-10 minutter, mens vandet løber af den. så jeg ikke skal bruge så meget tid på føntørringen.

Når hvalpen så har fået rystet/tørret det værste vand ud af pelsen, så tager jeg den med ind på bordet og lægger den ned på det skridsikre underlag.
At lære en langhårshund som tibetaneren at blive børstet og redt, mens den står op, duer ganske enkelt ikke, for på sigt kan man ikke komme ind på alle de kriminelle steder under armhulerne, under hagen osv.
Mellem hunden og underlaget har jeg altid et velourfrottehåndklæde, som kan suge lidt ekstra fugtighed ud af pelsen.
Velourfrottehåndklæderne har den fordel frem for almindelig håndklæder, at man ikke trækker løkker ud af dem, hvis børsten kommer til at ramme håndklædet.

Hvalpen synes ikke, det er spor sjovt at skulle ligge ned, men på den anden side er den vant til at være på bordet og rimelig vant til føntørreren – og varmen fra den er ikke at foragte,
når man nu er lidt kold efter badet. Og en 3-4 måneders  hvalp er rimelig modtagelig for fornuften i, at man skal ligge ned. Især når man er halvtræt!
Sørg for at føntørreren kører på lav styrke og ikke med alt for varm luft.
Det kan være ualmindelig praktisk, at købe en såkaldt fønholder , som du kan spænde føntørreren fast i,eller en føn på stativ.
På den måde får du begge hænder fri til at holde styr på hunden. Undlad i starten at blæse luft i hovedet på hunden – det synes de fleste hvalpe ikke om.

Føntør, børst og red nu hvalpen så godt du kan. Og igen – ynk aldrig, men brug ros, ros og ros – og irettesæt stille og roligt, men konsekvent,
hvis hvalpen bider i børsten, forsøger at stikke af osv. osv.  Sørg altid for, at pelsen er helt gennemtør, inden hvalpen bliver frigivet.

Som det allersidste stilles hvalpen op,  

 
Hvilke produkter har man brug for til hvalpen?
 


Der er mange meninger om, hvilke produkter, man skal bruge. Nedenfor er de ting, jeg selv bruger på mine hunde og som jeg synes fungerer rigtig godt.

Shampoo og balsam:  
Alwas your Friend sensitiv til hvalpe 
Always Your Friend Magic Illusion Rinse Shampoo
Always Your Friend Magic Illusion Secret key Shampoo
Always Your Friend Macgic Illusion Final Touch Balsam


Føntørrer og fønholder eller føn på stativ

Børste: Den bedste og mest blide børste er en Mason Pearson Pocket Mix børste. Den er relativt dyr, men holder i årevis. en stålbørste fra KW

Kamme: Jeg bruger selv Spratt-stålkamme. Størrelse 70 og 72 er velegnet til tibetanerpelsen.

 

 
 
Kattrup | Bakkeager 26 3200 Græsted, Bretagnevej 11 3100 Hornbæk - Danmark | Tlf.: +4522539274 | lepadianshvalpe@gmail.com