Galleri

Racebeskrivelse

dens væsen er kærligt
den har ”humoristiske sans”
den er tolerant overfor børn
den kan tænke selv
den har en sjælden evne til at tilpasse sig
den fungerer let som et velintegreret familiemedlem!
Mentalitet

En Tibetansk Terrier er ikke en terrier, men en vagt- og hyrdehund. Vagtsom er den, men den gør ikke vedvarende og den er aldrig stridbar. Den er en selskabshund, som elsker selskab. En intelligent, glad og selvbevidst familiehund, som det er en fornøjelse at leve med. Den er ikke specielt krævende, men elsker at deltage i alle familiens gøremål. Dens evne til at opfatte, hvad der forventes af den og at tilpasse sig, er stor. Den er hengiven og overbærende over for børn. Den skal opdrages venligt og konsekvent.


Udseende

Den Tibetanske Terrier er middelstor, kvadratisk og langhåret hund. Den højtansatte hale bæres i krølle over ryggen. Den har et robust og harmonisk udseende, og udtrykket er beslutsomt. Dens smukke og kærlige brune øjne er delvis gemt under den lange dobbelte pels.
En velbygget Tibetansk Terrier bevæger sig ubesværet med stor smidighed. Den er adræt og springer gerne.
Højden er 35 - 41 cm. Tæver en smule mindre. Vægten er 8 - 13 kg. Alle farver er tilladt undtagen lever- og chokoladebrun eller merle.


Pelspleje

En velsoigneret Tibetansk Terrier er en fryd for øjet! Har man sagt ja til at dele tilværelsen en Tibetansk Terrier, så har man også sagt ja til nogle timers pelspleje hver uge. Det er ikke vanskelligt, men kræver blot lidt tålmodighed.


Oprindelse

Den Tibetanske Terrier kan føres mere end 2000 år tilbage. Den stammer fra Tibet, "Landet på Verdens Tag". De barske geografiske og klimatiske forhold har været med til at udvikle en race, som er særdeles robust og hårdfør. De tibetanske nomader havde både Tibetanske Terrier og de større Mastiffer. De blev brugt som vagt- og hyrdehunde. De små gøede, når der var fare på færde for at vække de store, som så kunne tage kampen op. På klostrene blev hundene brugt som vagthunde og som selskab for munkene.
Det tibetanske folk var - og er buddhister. De behandler medmennesker og dyr med stor respekt, medfølelse og godhed. Det kommer også til udtryk i deres omtale af deres Tibetanske Terriere som "The Little People". En velvalgt betegnelse for en hund med så mange menneskelige egenskaber.
Vi skal tilbage til 1920'erne før de første Tibetanske Terrier kom til Europa. I 1939 kom de første to Tibetanske Terrier til Danmark, importeret fra England at N.C. Ellehage.


Et ældre citat

En af racens pionerer i Danmark, Henning Skjernov, gav for mange år siden følgende portræt af den Tibetanske Terrier:
"Det er nogle fantastiske charmerende små fyre, hårdføre og sunde som få andre racer. De trives lige vel ved 30 grader varme som ved 30 grader kulde og sne, og noget af en forklaring herpå er nok det, at racen er bevaret ren og uden indkrydsninger gennem mere end 2000 år. De er yderst trofaste mod deres herskab og vidunderlige små vagthunde. De "slår alarm", men kunne aldrig finde på at fortsætte med en vedholdende gøen. De ser fremmede an med en vis reservation og tilpas skepsis. Det er ikke enhver gæst og besøgende, de accepterer; de foretrækker at sidde i tilpas afstand og studere og vurdere en sådan person, men aldrig vil en Tibetansk Terrier være ondskabsfuld eller bidsk.
I opdragelsen og omgangen med den skal man blot erindre sig, at den er en asiat, og at høflighed og kultur er baseret på årtusinders traditioner. Derfor bør man "bede" sin tibetanske hund om at gøre det, man ønsker af den, og den vil med glæde sætte alt ind på at være sin herre til velbehag. Det sidste og eneste man aldrig skal, er at slå den. Det vil blot fylde den med en overbærende, stilfærdig undren og foragt".Kattrup | Bakkeager 26 3200 Græsted, Bretagnevej 11 3100 Hornbæk - Danmark | Tlf.: +4522539274 | lepadianshvalpe@gmail.com